Trápení se nevyhýbá ani celebritám. Jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa prozradil, co ho aktuálně nejvíc trápí. Může se zdát, že ve svých čtyřiapadesáti letech má vyděláno a vaření mu přináší jen radost, opak je ale pravdou.
Pandemie koronaviru dopadá na životy v podstatě všech lidí bez ohledu na povolání. Některé obory zasáhla jen lehce, ale některé zcela devastuje, a to nejen v České republice.
V Anglii je to s restauračním provozem podobné jako u nás, od března, kromě malých letních a podzimních pauz, je v podstatě neustále zavřeno.
Ztráty v milionech
Gordon Ramsay patří mezi světové elity ve svém oboru. V Londýně vlastní osmnáct restaurací a dalších sedmnáct po celém světě.
Všechny má už několik měsíců zavřené. Ve Velké Británii se jeho ztráty blíží k 80 milionům dolarů, což dělá přes 1,7 miliardy korun českých. Restaurace začal otevírat v roce 1997.
Přežily finanční krizi v roce 2008 i teroristické útoky 11. září. To vše jeho oblasti podnikání ovlivnilo. Nikdy ale ne tolik jako nyní. Od března jsou restaurace s krátkými pauzami stále zavřené a ztráty skokově narůstají.
Pro deník The Sun šéfkuchař řekl: „Jsem kritizován za to, že jsem bohatý, ale odpovědnost ležící na mých bedrech – v sázce na živobytí – je obrovská“.
Devastace podnikání
Ramsay musel zrušit jen během prosince 22 000 rezervací v anglických restauracích.
„Cítím se pod tlakem, abych dal zejména svým zaměstnancům určitou naději a pocit, že se z toho dokážeme dostat,“ řekl. „Prolilo se tolik slz, lidé byli s rozumem v koncích,“ svěřil se novinám The Sun. Padala i slova o naprosté devastaci podnikání.
Gordon Ramsay měl původně v plánu letos otevřít v Londýně další tři restaurace, jestli k tomu ale skutečně dojde, je ve hvězdách.
Boris Johnson, předseda vlády Velké Británie, odhalil své plány na další průběh probíhající pandemie. Restaurace neotevřou dříve než 12. dubna, a to pouze ve venkovních prostorách. Vnitřní prostory by se pak měly otevírat pro hosty až 17. května.
Gordon se snaží být optimistický a pevně věří ve znovuotevření restaurací na Velikonoce.
Autor: Naďa Brožová