Hmyz dokáže být pro spoustu z nás pěkně otravný, ale některé jeho druhy mají v přírodě svou nenahraditelnou roli. Jedním z nich jsou včely. Co by pro lidstvo znamenalo, kdyby ze dne na den všechny vymřely?
Jako první nás logicky napadne, že bychom po vyčerpání všech zásob zřejmě přišli o med. Tato sladká pochutina velmi dobře nahrazuje cukr, navíc má antibakteriální a antiseptické účinky. Přišli bychom také o včelí vosk ve svíčkách.
Bez opylování se lidstvo neobjede
Mnohem důležitější je ale jejich schopnost opylovat rostliny, díky níž je v přírodě zachována biodiverzita rostlin. Včely totiž opylují třetinu plodin, které běžně konzumujeme, a devadesát procent divokých rostlin.
Podle vědců jsou včely v reálném ohrožení a v sezóně 2015 až 2016 dokonce vymřelo více než čtyřicet procent domestikovaných včelstev. Kdyby včely vymřely, důsledky by se projevily zhruba do tří měsíců.
Některé rostliny se totiž vyvíjely společně se včelami. Pro tyto druhy je nemožné, aby je opyloval jiný živočišný druh, a vyhynutí včel by pro ně znamenalo stejný osud. A jelikož je v přírodě vše provázáno, měla by tato zkáza ještě mnoho dalších důsledků.
Závažné změny v potravním řetězci
V ekosystému začali strádat býložravci, kterým by najednou zmizela potrava. Postupně by v potravinovém řetězci ubývala potrava mnohým dalším druhům včetně člověka.
Ztráta živočichů by podle některých vědců mohla ovlivnit také naše klima. Pastviny a lesy by začaly selhávat, a to by mohlo zapříčinit i náhlou ztrátu srážek nebo atmosférické změny, a tím pádem by bylo velmi obtížné, ba dokonce nemožné udržet půdní podmínky pro pěstování plodin.
Obiloviny sice ke svému opylování včely nepotřebují, ale mnoho druhů ovoce a zeleniny ano. Zřejmě by šlo u některých druhů nahradit funkci včel uměle, rozhodně by to však bylo v menším měřítku a nestačilo by to k nasycení lidstva.
Růst cen a nedostatek některých druhů potravin
Navíc je proces umělého opylování oproti tomu přirozenému od včel velmi nákladný. Zatímco včely tuto službu na dvou akrech jablečného sadu udělají zhruba za devadesát dolarů, ruční opylování by stálo něco mezi pěti až sedmi tisíci dolary. Ceny potravin by tak letěly strmě vzhůru.
Nelze opomenout také fakt, že nedostatek potravy pro člověka znamená nedostatek i pro jiné živočišné druhy. Například krávy potřebují k přežití mnohem více kalorií, než kolik poskytnou dále v mase nebo mléce.
Sbohem výrazným chutím
I milovníci kávy by zaplakali, jelikož včely hrají důležitou roli při pěstování zrn. Velký pokles produkce druhu zvaného robusta by znamenal nejen snížení dodávek kávy, ale i mnohonásobné zvýšení cen. Tuto ztrátu by nebylo možné vykompenzovat čajem, protože i jeho produkce je na včelách závislá.
Přišli bychom také o mnoho druhů koření jako vanilka, koriandr, muškátový oříšek, ale také česnek nebo cibule. Z talíře by tak zmizela rozmanitost. Změnila by se skladba našeho jídelníčku, ve kterém bychom začali postrádat určité druhy živin prospěšné pro náš organismus. Nutriční hodnoty jídel by se změnily a lidstvu by hrozily nejen různé choroby, ale také hladomor.
Léčiva v ohrožení
Také textilní průmysl by byl ztrátou včel zasažen. Ačkoliv k produkci bavlny nejsou včely klíčové, mají vliv na kvalitu a množství bavlněného vlákna.
Mnoho běžně užívaných léků, jako je například aspirin, by také bylo v ohrožení. Vyrábí se totiž z rostlin, a tím pádem by postupně začaly ubývat jeho zásoby, což by pro medicínu, která na některé tyto léky spoléhá, znamenalo velký problém.
Včely jsou pro lidstvo zkrátka nepostradatelné a jejich úbytek v posledních letech znamená velký problém. Naštěstí si jeho závažnost uvědomují politické garnitury a postupně nejen Evropská unie, ale i jiné velké instituce dělají vše pro to, aby včel opět přibývalo. Až se příště na některou z nich poženete s plácačkou, vzpomeňte si, o co všechno bychom bez nich přišli.
Zdroj: grunge.com, včelstva.czu.cz
Autor: Karolína Stoczková