Kdybyste měli rozhodnout, co je typicky britské, určitě by vás napadlo nespočet vlastností nebo akcí. Milovník čajů by si ihned vzpomněl na tenisový Wimbledon, královská rodina vládne již od počátků celému ostrovu a každý meteorolog ví, že v Anglii vždy prší. Současně si bizarní tradicí užijí milovníci sýrů, a to při každoročním čtyřdenním sýrovém závodu.
Sýrový závod
Každoroční „The Cooper´s Hill Cheese Rolling and Wake“ je čtyřdenní událost, která se koná na Cooper´s Hillu poblíž Brockworth na západě Anglie. 3-4 kilový kulatý kus Gloucester sýru se shodí z travnatého kopce. Hlavním cílem jde o to, běžet za sýrem a pokusit se ho v závodě porazit. Slovíčko závod je v tomhle smyslu mírně mimo: Vždy zvítězí sýr, který může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Taková rychlost se lidem samozřejmě nepovede.
Proto se později rozhodlo, že se vítězem stane pouze nejrychlejší muž a nejrychlejší žena, dohnat sýr bylo prostě nemožné.
Současně se může vrhnout z kopce až 5.000 lidí, proto nejsou vzácností úrazy, zlomené kosti a natržené svaly. Několik úrazu mělo těžké následky, ale většinou závod končí pouze se škrábanci, odřeninami nebo modřinami.
Celkem se konají čtyři závody, každý den nový závod. Nejúspěšnějším běžcem se stal 2018 Chris Anderson, který vyhrál celkem 22 závodů. Nejúspěšnější ženou je Flo Early, která se stala 4 krát vítězkou v ženském závodě. Vítězové dostanou jako pohár ten stejný sýr, který se ještě při nenormálním závodu kutálel po kopci.
Zajímavosti
Historicky první zapsaný sýrový závod se konal již roku 1826, ale již tam se považoval za dlouholetou tradici, takže je pravděpodobné, že historie tohoto relativně nebezpečného závodu sahá ještě dál.
Mezi závodníky se často nacházejí i profesionální hráči amerického fotbalu a další sportovci.
Málokdo, ba dokonce i nikdo, se nedostane do cíle na nohou. Většina se pouze skutálí, někteří se udrží aspoň na čtyřech, drtivá většina upadne již na začátku a na konec dráhy jen pomalinku dojdou.
Každý se může do soutěže přihlásit. Takže i vy, pokud se tedy chcete pustit do závodu s mléčným výrobkem.
Autor: Sandro Riedmann