Jednou z největších potíží současného západního světa je ADHD neboli hyperkinetická porucha s poruchou pozornosti a hyperaktivitou. U nás jí trpí čtyři až šest procent dětské populace a počet dětí s touto diagnózou stále roste. Ukázalo se, že může mít souvislost s konzumací některých druhů potravin. A může postihnout i dospělé.
Laici dosud dítě s ADHD označují za neklidné, ale hyperaktivita nemusí být nutně součástí ADHD. Dítě s touto poruchou se však vyznačuje trvalou nesoustředěností, snadno se rozptýlí a zároveň se chová značně emocionálně a impulzivně. ADHD navíc mohou trpět i dospělí jedinci.
ADHD má velký vliv na všechny stránky života člověka. Může mít neblahé a dlouhodobé působení na prospěch ve škole, pracovní úspěch, ale i sociální a emocionální vývoj. ADHD se projevuje impulsivností, hyperaktivitou i nepozorností.
Některé potraviny mohou zhoršit příznak ADHD
Zjistilo se, že tato porucha může být ovlivňována konzumací některých jídel. K potravinám zhoršujícím příznaky ADHD patří převážně ty, které obsahují různá dochucovadla, umělá barviva a konzervanty, nebo prostě „jen“ dráždí.
Jsou to například citrusy, pšenice, vejce, ořechy, sója, mušle, některé druhy ryb, čokoláda, mléčné výrobky nebo kukuřice. Tyto potraviny byste tedy měli z jídelníčku kvůli intoleranci a alergii úplně vyloučit. Rozhodně by neměly být ani součástí zubních past, léků či výživových doplňků používaných ve vaší rodině.
Když jedinec s ADHD zmíněné potraviny zredukuje a jeho stav se zlepší, lze je postupně v průběhu asi tří neděl opět přidávat. Ovšem jakmile se symptomy nemoci znovu projeví, daná potravina se patrně podílí na vzniku tohoto onemocnění a je nezbytně nutné ji zcela vynechat.
Po uplynutí několika měsíců je organismus schopen některé z těchto jídel strávit bez jakékoli reakce, ale jen v případě, že se jedná o nepravidelný příjem.
Eliminační dieta může pomoci
V roce 2006 se prováděl ve Velké Británii průzkum, při kterém bylo odhaleno, že takzvaná eliminační dieta zlepšila zdravotní stav u 59 ze 78 hyperaktivních dětí. U devatenácti z nich badatelé rozpoznali škodlivou potravinu způsobující problémy v chování.
Ukázalo se, že umělá barviva a zejména konzervant benzoát sodný vyvolávají v těle nadmíru toxinů, čímž dochází ke změnám chování.
Autor: Alice Konopásková